“Nou haha, het was bijna gemeen… De rest kon wel inpakken. Het was het beste cadeau van het feest! En trouwens ook het fijnste cadeau om te geven.”

Judith werd veertig en dat moest gevierd worden. Voor de gelegenheid had ze iedereen gevraagd om iets creatiefs, artistieks of muzikaals te doen op het feest. Dat feest zou gevierd worden op hun volkstuin in Rotterdam op midzomernacht.

Xandra, een van Judiths vriendinnen en tevens haar ex-buurvrouw, klopte bij mij aan voor een persoonlijk en op maat geschreven gedicht. Een beetje valsspelen was dat natuurlijk, maar creatief is het zeker: om een op maat gesneden gedicht kado te doen als iemand veertig wordt!

Veertig is een van die symbolische leeftijdsgrenzen dat je even stilstaat bij het moment. Dat je terugblikt op je leven tot nu toe en vooruitkijkt in de toekomst: wat heb ik gedaan, wat heb ik bereikt, wat wil ik nog doen, welke van mijn jeugddromen zijn vervuld en welke vragen opnieuw om aandacht? Tijdens een telefonisch interview met Xandra kwam ik daar achter.

Judith is een succesvolle vrouw in de psychologische wetenschap, bewegend tussen de hoge heren op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek spitst zich toe op de vraag: Hoe ga je makkelijk dood? Daarnaast, vertelde Xandra, heeft Judith sinds de middelbare school een voorliefde voor poëzie. Het gedicht van Lucebert met de befaamde frase Alles van Waarde is Weerloos, dat je in Rotterdam op het gebouw van een zekere verzekeringsmaatschappij tegenkomt, kende zij als puber al uit haar hoofd. Verder bleek uit wat Xandra vertelde dat Judith een toegewijde moeder, echtgenote en vriendin is, die altijd klaar staat met raad en daad. Er ontstond bij mij een beeld van een veelzijdige, complete vrouw die op alle vlakken van het leven in haar kracht staat.

Het gedicht werd dus een Ode aan de Vrouw, die alles kan en zowel vanuit het hoofd als uit het hart leeft. Die de balans weet te vinden tussen moederen en werken, tussen in de stad wonen en van de natuur genieten, tussen inspanning en lol trappen. Een vrouw met een heleboel om trots op te zijn en met op dit moment van haar leven ook een mooie nieuwe zoektocht voor zich, naar creativiteit, naar stiekem ook wat spiritualiteit… en een beetje poëzie.

Dat haar verjaardag op midzomernacht viel, was een mooi thema om zowel de inhoud als de vormgeving in een beeld te vatten: van de sterke én zachte vrouw die natuur en cultuur, ratio en gevoel weet te balanceren. Traditioneel gezien is midzomer een heidens feest, waarin de kracht van de vrouw centraal staat. Het beeld van een boom waarvan de wortels net zo groot zijn als de kruin, dat ik eerder al eens ergens tegen was gekomen, vond ik daarbij goed passen. Maar ook het beeld van een vrouwenhoofd met daarin de natuur en de nacht kon ik niet laten liggen. Het werd dus een gelaagde vormgeving met meerdere afbeeldingen. En om de tekst daarbij goed tot zijn recht te laten komen, werd het een vierluik dit keer.

Op het feest was het Judith zelf die het gedicht wilde voordragen. Het leuke daarvan is dat degene voor wie het gedicht geschreven is, samen met de aanwezigen, tegelijkertijd de inhoud ontdekt. Om dingen moet lachen, ontroerd raakt. Met het publiek als live getuige. Xandra vertelde erover: “Het was het beste cadeau van het hele feest, haha. Ze konden wel inpakken allemaal daarna. Het was bijna gemeen. Judith vond het fantastisch en ik vond het zelf ook het leukste, fijnste cadeau om te geven.”

– De gedichten en persoonlijke informatie op deze site zijn gebruikt met toestemming van de betrokkenen. –

Ook zo’n mooi gedicht bestellen? Laat een reactie achter of mail direct naar Prêt-à-Poésie